Podpatrzony w Kukbuku, nieskomplikowany i ciekawie się zapowiadający , cierpliwie czekał na swoją kolej. Nie lubię piec bez okazji, więc szukałam pretekstu. Spontanicznie zorganizowane spotkanie 4 blogujących kobiet, w dodatku przy pełni księżyca, okazało się świetnym powodem, żeby przepis przetestować.
Efekt, znaczy sernik, przypadł moim dziewczętom do gustu.
Połączenie serków Pfiladelphia z palonym masłem to ciekawy manewr, posmakowanie którego, Wam również gorąco polecam.
Sernik z Palonym Masłem
Źródło: Kukbuk
Składniki na tortownicę o śr. 20 cm:
Spód sernika:
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/3 kostki masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 500g serków Philadelphia
- 1/2 szklanki cukru
- 4 jaja
- 3/4 kostki masła
Wykonanie:
Spód sernika:
- Masło topimy na patelni. Dodajemy do niego bułkę tartą, cukier i sól. Smażymy chwilę, do czasu aż bułka się zrumieni.
- Otrzymaną w ten sposób masą wykładamy spód tortownicy, dociskamy i chowamy do lodówki na 30 minut.
- Na patelni rozpuszczamy masło, smażymy do momentu, aż uzyska intensywnie brązowy kolor. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Do misy miksera wsypujemy cukier i dodajemy przestudzone masło. Mieszamy. Po chwili dodajemy serek oraz jaja. Mieszamy ponownie.
- Masę serową przekładamy do tortownicy
- Pieczemy przez 70 minut w 150 stopniach (grzałka góra dół)
- Studzimy i wkładamy do lodówki na całą noc.
Życzę Wam Smacznego!
COLLAGENOHOLICS - KOLAGENOHOLICY Naturalny Polski Kolagen Przeciw Zmarszczkom i Objawom Starzenia Się Skóry
Mrauuuuu....
OdpowiedzUsuńŻałuję, że zjadłam tylko jeden kawalek.
Uwielbiam serniki, takiego przepisu jeszcze nie mialam. Podbieram :)
OdpowiedzUsuń